fbpx

Akçakoca Haberleri

Asayiş

SAHTE PARA HABERLERİ ARTIYOR DİKKAT!

SAHTE PARA HABERLERİ ARTIYOR DİKKAT!

Alışverişlerde sahte para mağduriyetleri artıyor. Özellikle dolar kurunun yüksek olması ve liranın değer kaybetmesi dolandırıcıların ekmeğine adeta yağ sürüyor. 100 ve 200 liralık banknotlar kullanıma ilk kez sürüldüğü tarihte, alışveriş yapılan her yerde bu banknotlar tek tek kontrol edilirken şimdi adeta bozuk paraymış gibi alışverişte kullanılıyor. Hal böyle olunca bunu fırsat bilen dolandırıcılarda Türk lirasının en büyük banknotları olan 100 ve 200 liralık sahte banknotları piyasaya sürüyorlar.

Geçtiğimiz ay Düzce Emniyeti’nden gelen verilerde 3. kez sahte para ele geçiren Düzce Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü sahte paralara karşı vatandaşları uyarıyor.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;

‘’Düzce’de piyasaya sahte para süren (1) şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Şüpheli şahıstan her biri 100 TL olmak üzere toplamda (194 adet) 19.400 TL sahte para ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 7000 TL para ele geçirilmiştir.’’ açıklaması yapıldı.
Şüpheli (1) şahıs Parada Sahtecilik suçundan sevk edildiği Sulh Ceza Hâkimliğince Tutuklanarak Cezaevine teslim edildi.

SAHTE PARA NASIL ANLAŞILIR?

Bir banknotun sahte olup olmadığını anlamak için, kâğıt paraların taşıdığı özellikleri bilmek ve buna göre karşılaştırma yapmak gereklidir. Merkez Bankasının bastığı orijinal banknotların başlıca özellikleri şu şekildedir:

Banknot Kağıdı

Orijinal banknot kâğıdı, yüzde 100 pamuk elyafından üretilmiş olup, Ultraviyole (UV) ışık altında parlamaz. Kâğıt renkleri, her kupürün hâkim renginin çok açık bir tonudur. Ayrıca kullanılan kâğıtlar, kirlenmeye karşı oldukça dayanlıklıdır.

Filigran

Orijinal banknotların ön veya arka yüzü ışığa tutulup bakıldığında, baskısız beyaz alanda Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran görülür.

Kılcal Lifler (Güvenlik Elyafları)

Orijinal banknot kâğıdı içine, Merkez Bankası tarafından üretim aşamasında yerleştirilmiş, çıplak gözle görülemeyen; ancak UV ışık altında mavi ve kırmızı parlama veren kılcal lifler bulunur.

Emniyet Şeridi

Orijinal banknotlarda, ışığa tutulduğu zaman düz bir hat şeklinde ve üzerinde kupür değerini gösteren “rakam” ve “TL” harflerinin yer aldığı emniyet şeridi vardır. Kâğıda gömülü olan bu şeritler, UV ışık altında kupür değerine göre mavi, kırmızı ve sarı olarak üç farklı renkte parlama gösterir.

Holografik Şerit Folyo

Orijinal banknotların sağ ön yüzünde, farklı açılardan bakıldığı zaman renkli ve parlak yansımalar veren holografik şerit folyo bulunmaktadır.

Renk Değiştiren Şerit Baskı

Banknotların arka yüzünde, kupür değerini gösteren “rakam” ve “TL” harflerinden oluşan şerit baskı yer alır. Yarı şeffaf sarı renkli yansıma veren bu baskılar, renk değiştirme özelliğine de sahiptir.

Kabartma Baskı

Gerçek banknotların ön yüzünde; bazı yazı ve rakam grupları ile motiflerde uygulanan, parmakla dokunulduğunda kabartma etkisi hissedilen , özel bir baskı tekniği kullanılmıştır.

Gizli Görüntü

Orijinal banknotların ön yüzünde, Atatürk portresi ceketinin sağ tarafında bulunan yedi köşeli ve motifli rozet içinde gizli bir görüntü yer alır. Enine ve boyuna yatay çizgilerle oluşturulan bu görüntüye; göz hizasında yatay bir şekilde bakıldığında, kupür değeri rakamı okunabilmektedir.

Mikro Yazı

Orijinal banknotların ön yüzündeki ay-yıldız motifinin içinde, kupür değerini “rakam” ve “TL” harfleri ile gösteren, kabartma baskı tekniğinin uygulandığı mikro yazılar vardır. Büyüteçle okunabilen bu yazılar, Merkez Bankasının bastığı gerçek paraların bir diğer göstergesidir.

Bütünleşik Görüntü

Orijinal banknotların ön ve arka yüzünde yer alan ve kupür değerini gösteren rakamlar, ışığa tutulduğu zaman birbirini tamamlamaktadır.

Floresan (UV) Etkili Mürekkep

Orijinal banknotların ön yüzündeki Atatürk portresi üzerinde, floresan etkili mürekkep ile basılmış, “rakam” ve “TL” harfler bulunur. Bu özellikte bir mürekkep kullanılarak basılan kupür değerleri, UV ışığı altında parlama özelliğine sahiptir.

Seri ve Sıra Numaraları

Orijinal banknotların arka yüzünde, siyah ve kırmızı mürekkep ile basılmış iki adet seri ve sıra numarası bulunur. UV ışığı altında bu numaraların; siyah mürekkep ile basılanı yeşil, kırmızı mürekkep ile basılanı kırmızı parlama vermektedir.

Editör: Tolga Hünkar

Kaynak: Düzce Emniyet Müdürlüğü
https://www.tcmb.gov.tr

Yazar

Tolga Hünkar

Akçakoca Haberleri Yazarı

Yorum Yap