FINDIK ÇİFTCİLERİ DİKKAT! ZİRAAT MÜHENDİSİ UYARIYOR
Akçakoca Ziraat Odası, yeni başkanı ve yönetimi çalışmalara hızlı başladı. Her fırsatta tarım ve fındık ile ilgili bilgilendirmeler ve uyarılarda bulunan Ziraat Odasında görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Esra Kara, mayıs ayının gelişi ile birlikte yaklaşan fındık sezonu için bir takım uyarılarda ve bilgilendirmelerde bulundu.
Yüksek Ziraat Mühendisi Esra Kara:” Fındık üretim sezonunda rekolte ve randıman kayıplarının önüne geçebilmek için çiftçilerimizi bizimle entegre ve iletişim halinde çalışmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mayıs ayının gelişiyle birlikte fındık bahçelerinde hastalık ve zararlıların aktivitesi artmıştır. Nisan ayının 2. Yarısından itibaren bölgemizde kozalak akarları(gül), fındık kurdu, fındık yeşil kokarcası, dal delen, dalkıran, mayıs böceği gibi zararlılar, sıcaklıkların artışını takiben kışladıkları yerlerden çıkarak, fındık bitkisinde beslenmeye, üremeye ve zarar oluşturmaya başlamıştır. Ayrıca fındıkta külleme, fındık bakteriyel yanıklığı, dal kanseri gibi hastalıklar da yayılmaya ve dallarda kurumalara ek olarak rekolte düşüşüne sebep olmaktadır. Sezonun ilerleyen dönemlerinde her yıl olduğu gibi yine Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı da görülmeye başlanacaktır.
Fındık üretim sezonunda rekolte ve randıman kayıplarının önüne geçebilmek için, çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz.
Çiftçilerimizin hastalık ve zararlıları önlemek amacıyla kullandıkları pestisitleri(Tarım ilaçlarını) uygularken dikkat etmeleri gereken iş güvenliği, çevre sağlığı, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.
Bu kapsamda yaptığımız bahçe kontrollerinde, ilaçlama zamanının gelmesiyle birlikte yoğun ilaç kullanımı, doz aşımı ve yanlış uygulamalar vs. neticesinde yapraklarda yanıklık oluştuğunu tespit ettik.
Asıl büyük tehlike, çiftçiler tarafından doğru bilinen yanlışların, insan ve çevre sağlığını çok ciddi boyutta tehdit etmesidir.
Böyle durumlarla karşılaşmamak için;
- “Önce iş güvenliği” ilkesiyle ilaçlama yapılırken mutlaka tüm vücudu kapatacak koruyucu kıyafetler, ilaçlama maskesi, ilaçlama gözlüğü, eldiven gibi koruyucu kıyafetler giyilmelidir.
- Asla hiç bir şey yenilip, içilmemelidir. Çiftçilerimizin yaptığı çok tehlikeli ve yaygın bir hata ilaçlama sırasında sigara içmeleridir. Pestisitler yanıcı olduğundan, alev alabilir veya ilaç bulaşmış sigara ile akut veya kronik zehirlenmeler görülebilir.
- Rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmamalıdır.
- Pestisitlerin boş ambalajları asla çevreye, bahçeye, derelerde, ırmaklara atılmamalı, su kaynaklarına bulaşması kesinlikle önlenmelidir.
- Ayrıca Akçakoca’da akarsulara karışan pestisitlerin denize dökülerek balık popülasyonlarını zehirleyerek öldürdüğü unutulmamalıdır.
- Yakın çevrede arıcılık faaliyetleri yapılıyorsa mutlaka ilaçlama yapılacağı haber verilmelidir veya arılara zehirlidir ibaresi olan ilaçlara dikkat edilmelidir.
- İlaçlama yapılan alanlarda boş pestisit kutularının avluların üzerine uyarı amaçlı ters çevrilerek bırakıldığını görmekteyiz. Bu yanlış bir yöntemdir. İlaçlama yapılan bahçeye mutlaka ilaçlama yapıldığına dair uyarı tabelası asılmalıdır.
- Yeni ilaçlanan bahçelerde insan ve hayvanların bulunması tehlikelidir. İlaçlanan bahçelerde hayvan otlatma gibi faaliyetler yapılmamalıdır. Bu hayvanların ölümüne sebep olabilir veya etlerinde ve sütlerinde pestisit kalıntısı oluşturabilir.
- her İlacın hastalıkları ve zararlıları öldürmenin yanında, zarar yapan böceklerle beslenen faydalı böcekleri ve kuşları da öldürdüğü unutulmamalıdır.
- Doz aşımının hastalık ve zararlıları dirençli hale getirdiğinden dolayı, tavsiye edilen doz asla aşılmamalıdır.
- Başkasının bahçesine attığı ilaç sizin bahçenize uygun olmayabilir. Hastalık ve zararlıların doğru tespiti ve bunlara uygulanacak İlaçların doğru tespiti çok önemlidir. Konunun uzmanlarından tavsiye alınmalıdır.
- İlaçların ‘KARIŞABİLİRLİK DURUMLARI’na dikkat edilmeli, ‘MUTLAKA ETİKET OKUNMALI’dır.
- Sabah veya akşam serinliğinde, meteorolojik koşullar dikkate alınarak rüzgarsız ve yağmursuz havada uygulama yapılmalı,
- İlacın suda iyice dağılması sağlanmalı, dipte tortu oluşmamalı, hazırlanan ilaç bekletilmeden kullanılmalı,
- İlacın etiketinde belirtilen ‘KULLANIM DOZUNA’ mutlaka uyulmalıdır.