”ARTIK ESKİ FINDIK DÜZENİ YOK”
Ziraat Yüksek Mühendisi Esra Kara Fındık bahçesi sahiplerine, daha verimli toprak için önemli uyarılarda bulundu. Olası bir don olayına karşı nasıl önlemler almalıyız ? Gübre kullanımı nasıldır ? Sorular haberin detayında.
Akçakoca Ziraat Odası Mühendisi Esra Kara, Akçakoca çiftçisine değişen hava koşullarına karşı tarlasındaki mahsulleri koruması ve bu etkileri en az zararla atlatabilmek için gübre kullanım şeklini, olası bir zirai dona karşı alınabilecek önlemleri ve iklim değişikliğine karşı nasıl önlemler alabileceklerini anlattı:
Gübrelerin kullanım şekli;
Yüksek Ziraat Mühendisi Esra Kara:
”Azotlu gübre miktarı ve zamanı araziden araziye göre değişiklik gösteriyor. Bu sebeple çiftçimizle birlikte konuşarak ne zaman gübre atmaları gerektiğini, toprak analizleri yaptıktan sonra çıkan sonuçlara göre gübreleme öneriyoruz.
Çiftçimize gübreleri ikiye bölerek, kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İlk uygulama genelde Mart ayı gibi olur ama arazimiz ilkbahar geç donlarından etkilenen sıkıntılı bölgedeyse, daha geç gübreleme yaptırabiliyoruz. İlk atılan gübreden bir-bir buçuk ay sonra ikinci gübrelemeyi öneriyoruz. Tarla sahibinin arazisi yüksek bölgedeyse, çiçekler erken açmışsa ya da dondan etkilenen bir araziyse gübreleme programını daha ileri bir tarihe atabiliyoruz.
İki kez azotu attırdıktan sonra yaprak gübrelerine de bahçenin ihtiyacına göre program yapıyoruz.
Olası bir Dona karşı alabilecek önlemler;
Fındıkta don olayına karşı hassasiyet ve ürünün etkilenme derecesi çeşitlere göre değişebiliyor. Fındık çeşidi, arazinin bulunduğu yer, düşük sıcaklığa maruz kalma süresi, sıcaklığın düşüş hızı, fındığın içinde bulunduğu gelişme evresi, vb. en önemli etkilerdir. Çoğu fındık çeşidi kışın -10 °C kadar dayanabiliyor ama -15 °C sonrası zarar görmeye başlıyorlar.
Fındık bahçeleri için, sıfırın altında kaç santigrat derecede ne kadar süre dona maruz kaldığı çok önemli olmakla birlikte; Dişi çiçek tomurcuklarının(karanfillerin) açılmaya başladığı dönemde -4 °C’de zararlanma başlarken, meyve oluşum(çotanak taslağı oluşumu) döneminde ise -2°C’den itibaren zararlanma başlar.
Bu kapalı tomurcuklar -10 dereceye kadar dayanabiliyorlar. Şu an bulunduğumuz dönemde fındık oluşum evresinde mesela.
Olası bir don olayına karşı;
-Tarım sigortası yaptırılmalıdır.
-bahçe tesisinde düşük sıcaklıklara dayanıklı uygun çeşitler seçilmelidir.
-Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden ‘Zirai Don Uyarısı’ yapılmışsa; bahçede, çiftçi geceden itibaren bahçede dikkatli bir şekilde ateş yakarak duman oluşturabilir, bahçedeki soğuğu kırmak için.
-Toprak işleme, gübreleme, ilaçlama, budama vb işler zamansız yapılırsa don zararı hassasiyeti artar.
-Bahçenin ihtiyacına uygun içerikli gübreler, doğru zamanda kullanılmalıdır. Akçakoca’da uygun olmadığı halde çiftçimiz ”DAP” gibi azotlu gübre kullanıyorlar. Bu yüzden fındık daha erken dönemde açıp dona maruz kalıyor.
İklim değişikliğinin ne gibi zararları olabilir ? korunmak için neler yapabilir ?
Çiftçilerimiz konunun uzmanı olan bu kişilerden yardım alması tavsiye edilir. Bizden tavsiye alınırsa, sürekli iletişim halinde olurlarsa bizler çiftçilerimize uyarılar yapıyoruz. İklim değişikliği nedeniyle fındık düzeni değişti, sadece fındık için değil tarımla ilgilenen herkes için önemli. Üretim alanlarında şimdiden tedbir alınırsa bakımı her ay düzenli bir şekilde yapılırsa, uygun gübreleme ve ilaçlama yapılırsa mevsim değişikliğinden daha az etkilenirler.
Çiftçimiz önce bilinçlenerek sonra öğrendiklerini adapte olması gerekiyor. O eski düzen bizim geriye düşmemize sebep olur, emeklerimize yazık olur.” açıklamalarında bulundu.