AKÇAKOCA’NIN YÖRESEL YEMEKLERİ
Mancarlı Pide
Osmanlı zamanında yenilebilir otlara mancar denilirmiş, Akçakoca halkı da bu otlardan pide yapmaya başlamışlar. Bugün bölgede mancarlı pide yapılıyor. Yukarı Mahalle’de halk pazarında tattım, oldukça da beğendim. Ama oradaki pideden çok mancarlı gözleme gibiydi.
Melengüç (Melengüçceği) Tatlısı
Yukarı Mahalle’de pazardaki teyzelerin sattığı bu gördüğüm bu tatlıyı bir arkadaşım da muhakkak yemelisin demişti. Orta Asya Türkleri’nden gelen 700 yıllık bir tatlı. İlçede yaşayan manav Türkleri tarafından bugüne kadar korunmuş. Melen Ovaları’nda yetişen manda kaymağını kızartıp tortu haline getirdikten sonra hamur içine sürüp tükettikleri için Melengüççeği adı verilmiş. Bugün kısaca melengüç tatlısı deniyor.
Fındık
Fındık denilince benim aklıma ilk Ordu ve çevresi gelse de Düzce ve Akçakoca da bu konuda oldukça iddialı. Buraya yolu düşenler Fiskobirlik’e bir uğramanızı öneririm. Oradan aldığım fındıklı tahin helvasının tadı hala damağımda. Evde 1 gün gibi kısa sürede paket tozla duman oldu. Sırf ben yemedim yanlış anlaşılma olmasın sakın
Kestane Balı
Fındık ağaçları kadar kestane ağaçları da bölgede sıkça görülüyor. Hal böyle olunca da en değerli ballardan biri olan kestane balı ile meşhur oluyor Düzce ve çevresi. Bu bal için doğru zaman ise haziran ayı olarak söyleniyor. Biz maalesef o dönemde ziyaret edemedik.