fbpx

Akçakoca Haberleri

SAĞLIK

AKÇAKOCA BELEDİYESİ LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASINA DİKKAT ÇEKTİ

AKÇAKOCA BELEDİYESİ LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASINA DİKKAT ÇEKTİ

Akçakoca Belediyesi 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla, farkındalık çalışmaları gerçekleştirdi.

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı bilinçlendirme çalışmalarını yoğunlaştırdı. Hafta kapsamında tüm kurum ve kuruluşların, okulların, üniversitelerin destekleri ile hayata geçen etkinlikler ile lösemiye dikkat çekilmeye çalışıldı.

Türkiye genelinde ile ve ilçelerde sokaklar caddeler lösemili bir çocuğun neşeli bir fotoğrafı ve “LÖSEV İyi Ki Varsın” sloganı ile donatılırken büyük şehirlerde gece aydınlatılan birçok bina, geçit, köprü, gökdelen, anıt gibi yüzlerce noktaya turuncu aydınlatmalar yapıldı.

Lösemili Çocuklar Haftasına dikkat çekmek amacıyla, Akçakoca Belediyesi personeli de turuncu rozet ve maske taktı. İlçenin birçok noktasında bulunan billboardlara ve duraklara “LÖSEV İyi Ki Varsın” sloganını taşıyan afişler asıldı, belediye binası içine LÖSEV ( Lösemili Çocuklar Vakfı ) logosunu temsil eden aydınlatmalar takıldı ve belediyenin tüm sosyal medya hesaplarından ilgili görseller paylaşıldı.

LÖSEMİ NEDİR?

Lösemi vücuttaki kan hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da bilinir. Çocukluk çağı kanserleri içerisinde yüzde 30 ile en sık görüleni lösemidir. Lösemi kemik iliğinden kaynaklanan bir hastalıktır.

Kemiklerin içinde bulunan süngerimsi bir yapı olan kemik iliği, kırmızı ve beyaz kan hücreleri (alyuvarlar ve akyuvarlar) ile kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin üretildiği yerdir. Burada üretilen kan hücrelerinden bulunan lenfoid ve myeloid adı verilen öncül hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması, lösemi hastalığına neden olur. Bu anormal kan hücreleri, vücuttaki enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan sağlıklı kan hücrelerinin çalışmasını engeller; kansızlık, bağışıklık sisteminde yetersizlik, kanamaya yatkınlık, soluk cilt ve morarma gibi belirtilere neden olur.

Lösemi, 15 yaşın altındaki çocuklarda en yaygın görülen kanser türüdür. Ancak 55 yaşından büyük yetişkinlerde de ortaya çıkabilir.
Günümüzde lösemilerin tedavi başarısı yaklaşık yüzde 85’e ulaşmıştır. Bunda hasta bakımındaki önemin artışı, gelişmiş laboratuvar olanakları ve risk sınıflandırılmasının daha iyi belirlenmesi gibi tedavi başarısını etkileyen pek çok faktör etkilidir.

Kemoterapiden yarar görmeyen ve tekrarlayan lösemilerde kemik iliği (kök hücre) nakli tercih edilmektedir.

Yazar

Tolga Hünkar

Akçakoca Haberleri Yazarı

Yorum Yap