AKÇAKOCA’NIN YALAN HABERCİLERİNE VE FAKE HESAPLARINA HAPİS CEZASI YOLDA!

TBMM Genel Kurulu’ndan geçen Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun kapsamında özellikle ‘Yalan Haber’ durumunun ortadan kaldırılması planlanıyor. Kanun kapsamında yalan haber yazan ve paylaşanlara hapis cezası geliyor!
AKÇAKOCALI ‘FAKE’ HESAPLAR PANİKTE!
Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun yürürlüğe girdikten sonra Akçakoca’da geçtiğimiz seçim dönemi ortaya çıkan ve hala varlığını sürdüren FAKE(Çakma) hesaplar ve bu hesapların yönettiği iddia edilen internet haber siteleri çok zor durumda kalacak.
Özellikle 2019 Yerel Seçimlerinde Akçakoca’da ortaya çıkan ve Akçakocalı bazı zenginlerin finanse ettiği iddia edilen çakma sosyal medya hesapları hala aktif olarak paylaşım yapmaya, gazetecilik mesleğinin adeta ayaklar altına alındığı, merdiven altı internet haber sitelerinde ‘sözde haber’ yapmaya devam etmekteler. Yasanın TBMM’de konuşulmaya başladığı andan itibaren söz konusu güruhta panik gözlemlenmeye başladı.
ŞİKAYETLERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR!
Yasanın resmi olarak yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle Akçakoca’da konuyla ilgili büyük bir temizlik yapılacağı öngörülüyor. 2019 Yerel Seçimlerinde; Akçakocalı bazı iş insanların fonladığı iddia edilen ve bu sayede kendilerine siyasi çıkar sağladıkları tahmin edilen çakma sosyal medya hesapları, bu hesapları yönetenler hakkında Akçakoca Savcılığı’nda birçok şikayet olduğu belirtiliyor.
SOSYAL MEDYA YASASI NELERİ KAPSIYOR?
Sahte isim ve fake hesaplara düzenleme geliyor. Yasa dışı içerik oluşturup paylaşma; küfür, iftira veya hakaret etmek, karalamak ya da itibarsızlaştırmak, nefret ve sosyal medya zorbalığının engellenmesi amaçlanıyor.
ÇOCUKLAR ZARARLI İÇERİKLERDEN KORUNACAK
Erken yaştaki çocuk kullanıcıların zararlı içeriklerden korunması amaçlanacak. Çocukların maruz kalmaması gereken; ses, görüntü, yazı vb. engellenebilecek.
HABER SİTELERİ İÇERİKLERİNİ SAKLAMAK ZORUNDA OLACAK
Tüm haber siteleri yayınladıkları içerikleri saklayacak. Basın Hukuku’nda da yeri olan içerik saklama ve arşiv depolama internet gazeteleri için de geçerli olacak.
BASILI GAZETELERİN İLAN TEKELİ ORTADAN KALKACAK
Basın İlan Kurumu’nun 45. Maddesine 45/A maddesi eklenerek resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde belirli kurallar çerçevesinde yayınlatılabilmesinin önü açılacak. Bu şekilde internet haber siteleri ve yerel basın desteklenmiş olacak.
KÜNYE ZORUNLULUĞU
Yasa ile haber siteleri de basılı yayınlar gibi künye zorunluluğuna tabi olacak. Bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.
‘’YALAN HABER VE İFTİRA’’ SUÇ SAYILACAK
Haberin suç sayılabilmesi için; Yayılan haber gerçek değilse, ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendiriyorsa, halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı varsa, kamu barışını bozmaya yönelik ise, aleni ise (yani ilgisi olmayan kişilere ulaşabilecekse), kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.