İYİ PARTİ İL VE İLÇE TEŞKİLATINDAN FINDIK İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

İyi Parti İl ve İlçe teşkilatından fındık ve TMO’nun alım esasları ile ilgili bir açıklama geldi. Açıklamada; devletin fındık üreticilerinin yanında olması gerektiği vurgulanırken, TMO’nun %5 çatlak fındığı geri göndermek yerine, ayrı yerde depolanması gerektiği belirtildi.
İşte İyi Parti cephesinden Fındık ve TMO’nun alım esasları ile ilgili açıklama:
”2022 fındık sezonunda, hükümetin açıkladığı 54 TL alım fiyatı , desteklerle beraber düşünüldüğünde üretici açısından, bizce üzerinde tartışılması gereken bir husus iken bu gün fındık fiyatının piyasada 41-44 TL bandında satılıyor olması hükümetin ilan ettiği fiyatın fındık üreticisi açısından hayal kırıklığı yarattığı gerçeğini perçinlemiştir.
TMO’nun, fındık üreticilerine gerek alım şartları gerekse randıman açısından yaşattığı zorluklar bilinen bir gerçek iken serbest piyasada da fiyatın 41-44 TL bandında seyretmesi hükümet tarafından mutlaka gözlemlenmeli ve üreticinin mağdur edilmesinin önüne geçilmelidir
TMO’nun, fındık alımı esnasında uygulamış olduğu %5 çatlak fındığın üreticiye geriye iadesi gözden geçirilmeli, üreticinin mağdur edilmemesi için %5’ten daha fazla çatlak olan fındığın ayrı depolanması ve geriye çevrilmemesi çiftçiyi hem ekonomik hem de psikolojik olarak rahatlatacaktır
Fiskobirlik’in etkin olduğu donemde açıklanan fiyat ‘TABAN’ fiyat olarak algılanırken bu gün TMO’nun etkin olduğu piyasada açıklanan fiyat adeta “TAVAN’ fiyat olarak algılanmaktadır. Dolayısıyla açıklanan fiyat bu günün şartlarında devre dışı kalmaktadır. Fiskobirlik güçlendirilmeli ve piyasada fiyat belirlenmesinde etkin bir araç olarak kullanılmalıdır.
Piyasanın fındık konusunda en büyük aktörlerinden olan Ferrero firmasının fiyat ile alakalı adım atacağı şu günlerde hükümetin konuya dahil olması ve ilgili fiyatın açıklanan 54 TL alım fiyatını devre dışı bırakmaması gerekmektedir.
TMO’nun alim ve lojistik şartlarının mutlaka üretici lehine iyileştirilmesi de fındık fiyatının yükselmesi ve üreticinin mağduriyetinin azalmasında önemli rol oynayacaktır.
Sözün özü, artan maliyetlerle zaten yeterince mağdur olan üretici açıklanan 54 TL kilo fiyatına dahi erişemez duruma gelmiştir. Devletin ‘Asgari ücret’ mantığı ile piyasaya müdahil olması, üreticinin haklarını koruması zaruridir
Mevcut alım tesislerinde günlük alım kotası yükseltilmeli, TMO’nun 21 günlük süre içinde paranın tamamının ödenmesi politikası bir haftaya indirilmelidir. Zira işçilik bedeli ödeyecek olan ve çocukları öğrenci olan çiftçi aileler için bu önem arz etmektedir.
Hükümetimizi, Düzce’deki milletvekilleri ve yöneticileri ivedilikle adım atmaya ve inisiyatif almaya davet ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı.