AKÇAKOCA’DA GEZİLECEK EN İYİ 10 YER

FAKILLI MAĞARASI
Fakıllı Mağarası, İlçemizin 8 km güneydoğusundaki Fakıllı köyünde bulunmaktadır.
Doğal özellikler taşıyan mağaranın içinde çeşitli yönlere giden galeriler, sarkıt ve dikitler vardır. Özellikle beyaz oda olarak anılan bölgeler damlataş bakımından zengindir. Mağaraya yağışlı dönemlerde düden girişler ile önemli oranda su girişi vardır. Çok dönemli gelişimi karakterize eden şekil ve yapılara sahip olan Fakıllı Mağarası yarı aktif bir mağaradır.
Yüzeye yakın bir noktada bulunması nedeniyle yaz ve kış mevsimlerinde büyük farklılıklar gösteren nemli, sıcak ve serin bir havaya sahiptir. Mağaranın havasının astım ve nefes darlığı hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.
Mağaranın çevresi yapılan düzenlemeyle piknik alanı olarak kullanılmaktadır.
AKÇAKOCA MERKEZ CAMİİ
Akçakoca kent merkezinde sıra dışı görünümüyle dikkat çeken Akçakoca Merkez Camii, tek kubbe sistemiyle yapılan camilerin aksine çağdaş mimarisi ile dikkat çekmektedir. Temeli 1989 yılında atılan ve 2004 yılında hizmete açılan caminin kubbe yüksekliği 31 metre, minare yüksekliği ise 58 metredir.
Türk ve modern mimarinin sentezlendiği Akçakoca Merkez Camii, klasik tek çatı sistemi yerine Selçuklu Mimarisinde kullanılan sekizgen köşelerin üzerine oturtulmuş ve Türk otağ çadırından esinlenilmiş bir çatı sistemine sahiptir. Caminin iç mekanı vitray camlarla süslenirken, kubbe kaplamalarında 32 ton bakır levha kullanılmıştır.
CENEVİZ KALESİ VE PLAJI
11 ve 15’nci yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonileri kuran Cenevizlilerden kalan ve Akçakoca’nın simgesi haline gelen Ceneviz Kalesi; 2013 yılında ‘‘Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’’ adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici listesine adını yazdırmıştır.
Tarihi Ceneviz Kalesi, denizden yüksek ve denize sıfır konumuyla tarih ve doğanın estetiğini bir arada sunduğu bölgemizdeki ender merkezlerden biridir. Batısında ve doğusunda bulunan plajları mavi bayraklıdır ve bölgemiz için ayrıcalıklıdır. Yalıyarlar olarak isimlendirilen bu plajlardan biri kıyı boyunca yer alan mağaralar barındırması sebebiyle de fok kayalıkları olarak anılmaktadır. Ceneviz Kalesi plajları ve tarihi dokusunun yanında, Akçakoca’nın en fazla tercih edilen piknik ve mesire alanı olma özelliği taşır.
AKTAŞ ŞELALESİ
İlçemizin Aktaş köyünde bulunmaktadır. Şelale, doğası ve çevresindeki zengin bitki örtüsüyle dikkat çeker. Bölgeye gelen turistlerin önemli keşif noktalarından biri olan Aktaş Şelalesi, 50 m yüksekten düşen suyun sesi ve etrafını saran yeşillikler arasında trekking, foto-safari vb. doğa aktiviteleri yapmaya uygundur.
Aktaş Şelalesi aynı zamanda Akçakoca’nın önemli yürüyüş parkurlarından birine sahiptir. Akçakoca çevre yolu Göktepe köyü ayrımından yürüyüşe geçilen parkur 10 km’dir. Çoğunlukla dere kenarını takip eden orta zorlukta bir parkurdur. Aktaş Vadisiyle devam ederek şelaleye ulaşılmasıyla son bulur.
TARİHİ HEMŞİN AHŞAP CAMİİ
Akçakoca şehir merkezine 15 kilometre mesafede bulunan ve 1877 yılında Osmanlı-Rus Savaşı ardından Artvin’den gelen Hemşinlilerin yaptığı tarihi Hemşin Köyü Camii çantı tipi camilerin en iyi örneklerden biridir.
Birinci katında taş işçiliği örneği, ikinci katında ise çantı tekniği kullanılarak inşa edilen cami, 150 yıla yaklaşan bir geçmişe sahiptir. Minaresi de ahşap olan Hemşin Camii, tavan işçiliği, mihrap ve minberi ile dikkat çekmektedir.
AKÇAKOCA YUKARI MAHALLE YÖRESEL PAZARI
Akçakoca ilçesi Yukarı Mahallede tarihi cumbalı evlerin gölgesinde, yöre halkının el emeklerini sergiledikleri ve satışını gerçekleştirdikleri bir pazar bulunmaktadır.
Bu pazarda; Melengücceği tatlısından, mancarlı pideye, köy ekmeğinden, ev makarnasına ve keşe kadar çok çeşitli ve zengin yöre mutfağı ürünlerinin satışının yanında, geleneksel el sanatları zenginliğini gösteren, oklava, yer sofrası, kadınların yöresel giyimlerinde kullandıkları şalvar, yazma ve çeşitli işlemeler, yöredeki etnografik zenginliğin sergilendiği alanlar geçmişi günümüze taşıyor.
KURUGÖL KANYONU
Akçakoca sınırları içerisinde Kurugöl Köyü’nde yer alan Kurugöl Kanyonu, ziyaretçilerine muhteşem bir doğal ortamın yanı sıra trekking ve uzun yürüyüşlere elverişli bir alan sağlamaktadır.
Kurugöl Kanyonu’nun ziyaretçilerini genellikle doğa tutkunları ve günübirlik kaçış rotası arayışında olanlar oluştursa da aslında bölgede yapılabilecek aktivitelerin sayısı bir hayli fazladır. Bu aktiviteler arasında foto-safari, kaya tırmanışı ve trekking yer almaktadır. Parkta yürüyüş parkurları bulunmakta ve etrafı gürgen, meşe ve kayın ağaçları ile çevrelenmiştir. İçerisinden şelale de bulunan Kurugöl Kanyonu, hem görsel anlamda muhteşem bir şölen sunmakta hem de siz ziyaretçilerini günlük yaşamın getirdiği tüm stresten uzaklaştırmaktadır.
Kanyonun en çok ziyaretçi ağırladığı dönemler ise bahar ayları ve yaz dönemidir.
KALKIN PLAJI
İlçe merkezine 6 km mesafedeki Kalkın Köyü sınırları içerisinde yer alan Kalkın Plajı, sığ deniziyle ilgi görüyor.
Doğayla baş başa kalarak deniz, kum ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz Kalkın Plajı’na uğramadan Akçakoca’yı terk etmeyin.
AKKAYA PİKNİK VE MESİRE ALANI
İlçemiz Akkaya Köyünde bulunan Akkaya Köyü piknik ve mesire alanı Akçakoca’nın 7 km doğusunda Karadeniz Ereğli Yolu üzerindedir.
Bölge piknik ve mesire alanı olmasının dışında orman içi yürüyüş alanından kısa bir mesafeden ulaşılan Akkaya plajı ile de dikkat çekmektedir.
Muazzam bir doğal güzelliğe sahip olan piknik alanı, ortasından geçen dere ile de görülmeye değerdir. Bölge doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, çadır kampı yapmak için uygun özelliktedir.
ÇINAR CADDESİ
Adını bir zamanlar cadde ortasında bulunan devasa çınar ağaçlarından alır. Cadde, yaz sezonunda akşam saatlerinde trafiğe kapatılması ve yürüyüş yolu haline gelmesi iLe meşhur.
Akçakoca’nın kalbi konumunda bulunan cadde; deniz manzarasını, gün batımını, kafeleri, balık restoranları, canlı müzik alanları ve sokak müzisyenlerini içinde barındıran sosyal aktivite alanıdır.
KAYNAK:
https://www.akcakoca.bel.tr/
1 Comment
Cuma yani var unutmuşsunuz
Ağaçlık, dere kenarı,