fbpx

Akçakoca Haberleri

SAĞLIK

TÜRKİYE’DE İLK MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI GÖRÜLDÜ

TÜRKİYE’DE İLK MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI GÖRÜLDÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘’ Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil yakın fiziksel temasla bulaşıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Maymun çiçeği virüsü Mayıs ayından itibaren bazı Avrupa ülkelerinde, ABD, Kanada ve Avustralya’da da tespit edilmişti.

Mayıs ayı sonunda Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika’da daha yaygın olduğu ülkeler dışında mevcut salgında kendilerine bildirilen maymun çiçeği vakası sayısının bini aştığını açıklamıştı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor.

Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok oluyor.

Ancak bazen daha şiddetli olabiliyor. Daha önce Batı Afrika’da ölümlere neden olduğu bildirilmişti.

Maymun çiçeğinin tedavisi yok ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor.
Çiçek hastalığına karşı aşılamanın maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlanmıştı. Aşı hala bazen kullanılabiliyor.

Yazar

Tolga Hünkar

Akçakoca Haberleri Yazarı

Yorum Yap